W lutym byłam na krótkim wyjeździe w Maladze. Z podróży uwielbiam przywozić do domu dobre wspomnienia, historie i smaki.
Podczas wyjazdu próbowaliśmy wielu andaluzyjskich smakołyków, jednak jeden z nich przykuł moją szczególną uwagę, na tyle, żeby od razu po przyjeździe zrobić go w domu i przypomnieć sobie dopiero co przeżyte wspaniałe chwile.
Ponieważ przepis jest zaskakująco prosty, a wszystkie składniki dostaniecie bez problemu w naszych sklepach chętnie Wam go udostępniam:
Bakłażany po andaluzyjsku:
PRZEPIS:
1. Kup bakłażana.
2. Pokrój go w 1 cm plastry i oprósz solą z dwóch stron.
3. Odstaw na około 45 minut.
4. Przygotuj mąkę zwykłą, ryżową lub kukurydzianą. Obtocz bakłażana w mące.
5. Wlej do garnka lub głębokiej patelni olej lub oliwę z oliwek.Rozgrzej. Wrzucaj obtoczone w mące plastry bakłażana. Smaż z dwóch stron, aż nabiorą rumianego koloru.
6. Wyjmij bakłażany z patelni, przełóż na ręcznik papierowy.
7. Polej bakłażany syropem z agawy, melasą lub płynnym miodem.
Podoba Ci się ten pomysł na bakłażana?
Smacznego!!!