ANDALUZYJSKIE SMAKI – przepis

W lutym byłam na krótkim wyjeździe w Maladze. Z podróży uwielbiam przywozić do domu dobre wspomnienia, historie i smaki.

Podczas wyjazdu próbowaliśmy wielu andaluzyjskich smakołyków, jednak jeden z nich przykuł moją szczególną uwagę, na tyle, żeby od razu po przyjeździe zrobić go w domu i przypomnieć sobie dopiero co przeżyte wspaniałe chwile.

Ponieważ przepis jest zaskakująco prosty, a wszystkie składniki dostaniecie bez problemu w naszych sklepach chętnie Wam go udostępniam:

Bakłażany po andaluzyjsku:

PRZEPIS:

1. Kup bakłażana.

2. Pokrój go w 1 cm plastry i oprósz solą z dwóch stron.

3. Odstaw na około 45 minut.

4. Przygotuj mąkę zwykłą, ryżową lub kukurydzianą. Obtocz bakłażana w mące.

5. Wlej do garnka lub głębokiej patelni olej lub oliwę z oliwek.Rozgrzej. Wrzucaj obtoczone w mące plastry bakłażana. Smaż z dwóch stron, aż nabiorą rumianego koloru.

6. Wyjmij bakłażany z patelni, przełóż na ręcznik papierowy.

7. Polej bakłażany syropem z agawy, melasą lub płynnym miodem.

Podoba Ci się ten pomysł na bakłażana?

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *