Lekcja gotowania w Toskanii

Uwielbiam gotować, smakować, kocham jeść. Lubię eksperymentować w kuchni, nowe smaki, nowe przepisy. Często podpatruję jak ktoś przygotowuje potrawy.

Do Toskanii jeżdżę od ponad 5 lat, znam jej prostą, ale smaczną kuchnię. Na śniadanie w zupełności mi wystarczy świeża sałata, toskański chleb bez soli, słodkie pomidory, oliwa z oliwek, ser i prosciutto lub mortadela, no i jeszcze kilka oliwek. A dla dopełnienia pyszny dżem figowy.

Często marzyły mi się prywatne lekcje gotowania w Toskanii, jednak nie odważyłam się zapytać Giulii czy Christiano (naszych gospodarzy) czy takiej lekcji by mi udzielili.

Całe szczęście podczas kwietniowego wyjazdu Dorota z PATART nie miała tego problemu. Dorota pięknie fotografuje, a do tego z tych fotografii tworzy kulinarne historie.

W tym artykule chciałabym Wam napisać moją opowieść oraz pokazać fotograficzną opowieść Doroty.

Danie jest bardzo proste, smaczne, aromatyczne i oczywiście toskańskie: PAPPA AL POMODORO – będzie głównym bohaterem tego kulinarnego postu.

Najpierw Giulia opowiada Patrykowi o historii dania. Pappa Al Pomodoro powstało z potrzeby taniego i szybkiego dania. Każdy w swoim gospodarstwie posiadał pomidory, czosnek, stary chleb, oliwę z oliwek. To główne składniki tego dania. Jest tanie i sycące dlatego szybko zyskało na popularności.

Toskania_zupa_pomidorowa18

Siekamy czosnek, wrzucamy do garnka z gorącą oliwą z oliwek i podgrzewamy około 10 minut.

Toskania_zupa_pomidorowa04

Toskania_zupa_pomidorowa07

Następnie dodajemy pomidory – w sezonie świeże, poza sezonem z puszki (ale bardzo dobrej jakości, najlepiej włoskie). Na pomidory kładziemy chleb pokrojony w kromki (w Toskanii ten niesolony w Polsce może być np. Weka).

Toskania_zupa_pomidorowa09

Toskania_zupa_pomidorowa16

Jeśli konsystencja dania jest zbyt gęsta dodajemy trochę wody.

Toskania_zupa_pomidorowa17

I gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Na końcu dodajemy porwane listki bazylii.

Można doprawić trochę solą morską i świeżym pieprzem (choć w Toskanii używa się bardzo mało soli).

Toskania_zupa_pomidorowa20

A teraz można zajadać tą naprawdę aromatyczną potrawę.

Toskania_zupa_pomidorowa21

Smacznego!

Dziękuję Dorocie za piękną fotograficzną opowieść, a Patrykowi za postawę wzorowego ucznia.

Dziękuję również Giulii, która przygotowała dla nas lekcję gotowania!

Poniżej przedstawiam składniki, które są potrzebne do przygotowania potrawy:

250 gram toskańskiego chleba niesolonego (lub Weki)

oliwa z oliwek

750 gram pomidorów (świeżych lub z puszki)

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, bazylia

I to wszystko! Z takiej ilości składników powstanie porcja dla 4 osób.

Toskania_zupa_pomidorowa08

Poniżej są linki gdzie możecie znaleźć fotografie Doroty i Patryka:

Dorota i Patryk Słotwińscy

www.patart.pl – fotografia rodzinna, ślubna, storytelling

www.loveforfood.pl – fotografia kulinarna

www.patart.vot.pl – reportaż

Zapraszamy na wyjazd z nauką fotografii, który we wrześniu w Toskanii poprowadzi dla Was Patryk i Dorota, są jeszcze 3 wolne miejsca! Więcej informacji: Toskania z Fotografią.

Czy skusicie się na Pappa Al Pomodoro?

Pozdrawiam

Justyna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *